Datingtips

9 dejtingtips för dig som är blyg

Couple sitting on bench

I dejtingvärlden kan det kännas som att det alltid är de som tar plats, är utåtriktade, sprudlande och sociala som vinner. Att beskriva sig själv med dessa adjektiv gör man gärna både på sin dejtingprofil och på sitt CV. Är du däremot blyg och eftertänksam kan det vara väldigt jobbigt när det kommer till att ta kontakt med nya människor. Du kanske ser en trevlig kille eller tjej på en fest som du gärna skulle vilja prata med, men under tiden du försöker samla mod har någon annan hunnit före. Eller så kanske du helt undviker det här med dejting och flirtande eftersom du är livrädd för att göra bort dig. Men det går faktiskt att träna bort sin blyghet eller i alla fall lära sig att hantera den. Och framför allt så handlar det om att se sina styrkor. Att vara blyg och reserverad behöver faktiskt inte alltid vara något negativt. Här kommer 9 dejtingtips för dig som är blyg!

1. Små steg med nätdejting

Genom att dejta på nätet kan du gå framåt i små steg. Är du duktig på att uttrycka dig i skrift är det här din chans att glänsa! Men vänta inte allt för länge med att boka in en träff IRL – då kan det rinna ut i sanden eller öka din nervositet ännu mer.

2. Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd

Som Tove Jansson så bra uttryckte det, ”det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd” – Och mod är riktigt attraktivt! Därför kommer personen som får din uppvakning antagligen att bli smickrad och känna sig utvald. Det finns något genuint fint med en person som tar mod till sig trots att hon eller han är rädd och ändå frågar om ett telefonnummer eller bjuder ut på dejt.

3. Bli världens bästa lyssnare

När vi är nervösa blir vi ofta självcentrerade eftersom vi analyserar allt vi säger och gör. Därför är ett tips när du pratar med en annan person att försöka att verkligen fokusera på vad personen säger och ställa många frågor. På så sätt flyttar du fokuset från dig själv till den andre personen. På köpet blir du en bra lyssnare och alla människor älskar att bli lyssnade på. Det anses också av de flesta som en sympatisk egenskap och är ljusår bättre än någon som bara babblar på om sig själv.

4. Vilka signaler sänder ditt kroppsspråk ut?

Försök att sträcka på dig, söka ögonkontakt och le, även om du är i en obekväm situation. Ingen kan gissa hur du känner dig inombords, och kanske lurar du till och med dig själv…. Vår hjärna och kropp vet inte alltid vad som äkta och inte.

5. Gå en kurs

Ett bra sätt för att övervinna sin blyghet i vardagen är att gå en kurs i till exempel teater eller dans. Genom att uttrycka känslor med din kropp och utmana dig själv i en lekfull miljö kan självsäkerheten få sig en rejäl boost. Att resa själv på semester någonstans där ingen känner dig kan också ge dig massor av nya intryck och insikter om din personlighet. Kanske är du inte så osäker som du alltid trott…?

6. Hitta på något aktivt på dejten

Vem har sagt att en dejt behöver innebära att man ska sitta mitt emot varandra och prata på ett café eller över en middag? Föreslå istället att ni tar en promenad eller går på någon utställning. Det känns ofta mer avslappnat!

7. Övning ger färdighet

Det kanske låter jobbigt men det enda sättet att bli av med sin blyghet är att gång på gång utsätta sig för läskiga situationer och öva, öva, öva. Bara för att du är blyg nu betyder det inte att du alltid kommer att vara det. Som tur är kan vi förändras! Börja med att ta kontakt med personer i din omgivning som du möter dagligen. Le och hälsa på personen i kassan eller din granne. Utmana dig själv med att småprata med så många människor som möjligt.

8. Lyft dina starka sidor

Skriv ner allt som du är bra på (minst fem saker!) innan du ska på en dejt. Då har du det färskt i minnet och kan lyfta dig själv och dina starka sidor, istället för att förminska dig själv. Det är också viktigt att tänka på att alla gillar olika. Många tycker det är charmigt med en lite blyg och försiktig person.

9. Se dig själv som lite svår och mystisk

En stor fördel med att inte vara en person som vräker ur sig allt om sig själv på fem sekunder är att du av många kommer uppfattas som lite coolt reserverad eller mystisk. De kommer vilja veta mer om dig!