Datingtips

Ta den perfekta selfien till din profilbild

Two people with selfies

Första intrycket spelar en stor roll även när du nätdejtar. Att ha en bra profilbild är därför viktigare än du tror. Det är inte alltid vi har bra och nytagna bilder på lager när vi ska skapa vår dejtingprofil, och ibland kan det kännas jobbigt att be en vän att ta en bild, därför är det tur att ”selfien” tagit över världen!

Saker att undvika när du tar en selfie

Bad selfie

Det finns oskrivna regler för hur du tar en bra selfie, det finns också oskrivna regler för vad du ska undvika när du tar en selfie. Här är Saras tips på saker du bör undvika när du tar en selfie!

Underifrån

Vinkeln gör oerhört stor skillnad vid våra ”selfies”. Medan du kan få en ailien-liknande look (som du helst vill undvika) om du tar ett foto ovanifrån får du en mer proportionerlig avbild om du tar fotot rakt framifrån. Något du bör akta dig för är att ta fotot för mycket underifrån. Vill du ta ändå ta ett foto underifrån bör du säkerställa att din konstnärliga sida är på topp, annars bör du gå med det säkra kortet och ta bilden från en mer gynnsam vinkel.

Motljus

Även om vi gärna vill gömma oss i ett motljus och få fram fina siluetter så är motljus i de flesta fall mest irriterande för betraktaren av bilden. Undvik därför att ta din selfie i motljus. Lyckas du fånga en bild av dig i motljus så se till att använda en bra app som kan hjälpa dig jämna ut kontrasterna i bilden.

Blixt = nja

I samband med att tekniken går framåt börjar blixtens storhetstid gå mot sitt slut. Blixten gör din selfie platt och färgglös. Undvik därför i största möjliga mån att ta din selfie med en blixt.

Avkapade kroppsdelar

Perspektivet i bilder påverkar oss som betraktare mer än vi tror. Bilder där kroppsdelar är avkapade i konstiga vinklar kan därför ge oss en känsla av en gnutta obehag. Ha därför detta i åtanke när du tar din selfie.

Visa för mycket

Att vara utmanande på sina selfies och ge en antydan till vad betraktaren har att vänta sig, men att visa för mycket kan i många fall ha en mer negativ än positiv effekt hos betraktaren. Gå med det säkra kortet och dölj en centimeter extra av huden.

Så lyckas du med selfien

Good selfie

Hur ska du då göra för att ta en bra selfie? Det finns några enkla knep som gör att du kan lyckas med en bra selfie i alla situationer på bara en minut!

Tänk på vilkeln

Så, du ska undvika att ta selfien underifrån, men vilken vinkel lämpar sig bäst för en selfie? Ett enkelt knep är att hålla kameran rakt framför dig, vrida huvudet fem grader och sedan vinkla ned huvudet lite snett så att du får med både hela ansiktet samt din profil.

Fånga ljuset

”Catch the light” brukar supermodellerna få höra, och det ligger något i det. Skuggor gör att våra drag förminskas eller förstoras. Tänk på hur skuggorna faller på ditt ansikte och se framförallt till att du inte har för mycket ljus ovanifrån så att du undviker mörka ringar under ögon och näsa. Vänd dig hellre mot ljuset än bort från det.

Hitta din "pose"

De allra flesta av oss spänner varenda muskel i kroppen så snart vi får en kamera i närheten av oss. Det tenderar till att synas på bild. Viktigast när det kommer till posering för en selfie är att försöka slappna av. I väntan på det kan det vara bra att fokusera på att hålla axlarna nere och bröstet framme. Känns även det obekvämt kan du prova att sätta dig ner, huka dig fram och eventuellt sätta armarna som stöd framför dig för att sedan ta selfien med kameran rakt framför dig.

Arbeta med ansiktsutrycket

För en kick-ass selfie är ansiktsuttrycket A och O. Allt från självsäkerheten våra ögon utstrålar till hur avslappnade våra käkben är påverkar uppfattningen hos betraktaren. Ett leende skadar aldrig, även om många känner sig obekväm med det. Öva framför spegeln till du hittar ett uttryck du känner dig bekväm med.

Appar som hjälper dig med dig selfie

Här är några appar att söka efter i AppStore eller i Google Play som kan hjälpa dig lyckas med din selfie:

  • Adobe Photoshop – App som gör det lätt att redigera bilder, framförallt när det kommer till exponering i bilden.

  • CamX – Filter i mängder för den som känner sig obekväm med ett ”filter-naken” selfie!

  • GoCam – Vill du kanske få med mer på din selfie än bara ditt ansikte? Prova då en app som GoCam vilken hjälper dig att sätta en timer för kamerans självutlösning!

Nu är det din tur att ta en selfie!