Datingtips

Så dumpar du rätt

Breakup

Den som dejtat mycket har nog varit med om att både behöva sätta punkt för dejtandet och vara den som blir avvisad. Från både perspektiven kan det vara riktigt jobbigt. Det är inte roligt att såra någon, men vad ska man göra om det inte klickar? Går det att avsluta en misslyckad dejt på ett snyggt sätt?

Det är oerhört vanligt, både bland kvinnor och män, att man avslutar en kortare relation genom att helt enkelt sluta höra av sig, eller bara slutar visa engagemang. Man kanske svarar artigt på sms men låter det dröja flera timmar och ställer inga följdfrågor tillbaka. Man duckar på frågor om när man kan ses genom att svara att ”det är rätt fullt upp hela veckan”. På så sätt låter man den andra själv lägga ihop ett plus ett och inse faktum.

Finns det då några enkla knep för att dumpa någon rätt? Nej, tyvärr. Det ÄR svårt och det ska nog få vara svårt. Vi är människor och inga robotar. Det enda rätta är att träffa personen öga mot öga och vara så ärlig som möjligt. Slingra dig inte, sov inte med varandra ”en sista gång”, ge inte dubbla budskap och falska förhoppningar. Dra av plåstret och få det gjort, och försök att svara på så många frågor som möjligt. Och nästan det viktigaste. Är det slut så ska ni ta en tid ifrån varandra och låta det sjunka in. Att försöka ses som vänner direkt efter ett uppbrott är bäddat för problem.

Har man bara varit på en eller två dejter däremot så behöver man inte vara allt för dramatisk. Speciellt inte om det handlar om någon du inte haft jättemycket kontakt med innan. Har du träffat någon på en dejtingsajt så är ju både du och den andra medvetna om att de flesta går på många dejter innan man hittar rätt. Det måste hen vara förberedd på. Men ett schysst tips är att höra av sig på ett respektfullt sätt och förklara att man inte riktigt klickade eller kände ”det där lilla extra”. Då kan den andra gå vidare och sluta hoppas på att ni ska ses igen. Fundera på hur du själv hade velat bli behandlad.