Datingtips

Träffa singlar – hur tar man kontakt?

Att ta den första kontakten är ett avgörande moment när du letar en dejt på nätet. Att göra ett gott första intryck är lika viktigt på en dejtingsida som i ”verkliga livet”. Skulle du verka ointressant är det en bild som är svår att göra sig av med, och chansen att du får ett svar som leder någonvart sjunker.

På HappyPancake kan du träffa singlar från hela Sverige. Men att skriva ett första mejl till någon är inte det lättaste. Hur långt ska det vara, hur mycket ska du berätta om dig själv och vad ska det ha för ton? Här kommer fyra tips för att hjälpa dig lyckas med din nätdejting.

Holding hands

Fyra tips till första mejlet

1. Skriv till personen

Det är ingen klok idé att svara en rad olika potentiella dejter med samma brev. Visst, du spar lite tid, men chansen att få svar sjunker om mottagaren inte känner att ”det här är till mig”. Det är ganska lätt att känna när ett mejl inte är unikt.

Har du sett något speciellt intresse hos personen – som du genuint delar – kan det vara värt att ta upp. Ni får då direkt något gemensamt att gå vidare med.

2. Undvik att sätta press

Det bästa meddelandet är ofta ett som mottagaren vill svara på men inte känner sig tvungen att svara på. Att direkt fråga om telefonnummer etc. ger inga bra signaler. Det är bättre att ni hittar några gemensamma nämnare först och sedan tar det vidare.

Man ska vilja svara eftersom man är intresserad.

Men motsatt attityd är heller inte alltid framgångsrik. Om du säger ”du behöver inte svara om du inte vill”, skickar du signaler om att du inte förväntar dig ett svar och inte är självsäker.

3. Kort och koncist brukar fungera

Känner du att du kan skriva ett långt meddelande och har innehåll till det kan det vara fantastiskt, men det är också svårt att skriva, säg, 400 ord till någon du faktiskt inte känner (än). Risken finns att du någonstans i mejlet skriver något som får mottagaren att fundera om du verkligen är något att satsa på.

Småsaker där ni inte tycker exakt samma sak är lättare att bortse ifrån när ni väl har etablerat en kontakt.

Ett kortare meddelande där du berättar att du är intresserad, och varför, kan räcka. Då kommer mottagaren titta närmre på din dejtingprofil och höra av sig om det han eller hon tycker du verkar intressant.

4. Läs igenom, gärna högt

Att kommunicera i text är ganska knepigt. Du kan mena en sak när du skriver medan mottagaren får en helt annan bild. Att försöka sig på invecklad humor och små subtila budskap är därför svårt.

Vi rekommenderar därför att du är tydlig, läser igenom det du skrivit och funderar på hur det kan komma att tolkas. Det är ännu bättre, även om det kan kännas lite löjligt, att läsa ditt meddelande högt. Då kan du höra saker som den du skickar till kommer läsa – saker som du inte har märkt själv när du skrivit.