Om online dating

Vad är nätdejting?

Hands in heart shape

De första stapplande stegen till att skapa en site för nätdejting skedde i USA under första halvan av 90-talet. Då var det snarare traditionella kontaktannonser som publicerades online – idag är det långt mycket mer än så.

Sedan konceptet nätdejting introducerades i Sverige för ungefär tio år sedan har det blivit en, ja, vad ska vi kalla det, folkrörelse? Happy Pancake har idag över 250,000 aktiva medlemmar och även om du inte själv provat på det är det med högsta sannolikhet någon i din närhet som har det, kanske till och med träffat sin partner online.

Ingen höjer på ögonbrynen längre

Den största förändringen som skett genom åren är människors inställning till nätdejting. För ett antal år sedan pratade man inte så högt om att man var aktiv på en datingsida, det var nytt och kanske inte helt rumsrent.

Idag ser det helt annorlunda ut och människor sticker inte under stol med att de är aktiva. Faktum är att det numera kanske ses som ”mer normalt” att träffa någon online än att gå ut på krogen och göra det.

Hur går det till?

Man skulle, måhända lite slarvigt, kunna kalla nätdejting för en virtuell, social kontaktannons. En sida där du presenterar dig själv och ett verktyg med vilket du tar kontakt med andra. Låt oss gå igenom några viktiga delar av alla dejtingsidor.

  • Lägg in fakta: Det första du gör när du skapar en profil är att fylla i fakta om dig själv – allt från var du bor och din ålder till specifika intressen. Det kommer att hjälpa andra hitta dig och matcha dig med ”rätt” personer.
  • Skriv presentation: Man kommer inte ifrån att om vill du träffa någon är det viktigt att med egna ord berätta vem du är. När du lagt in mer grundläggande fakta är det dags att skriva en presentation om dig och vad du söker efter.
  • Välj bild: Det mesta på internet är idag bilddrivet, så även nätdejting. En stor fördel jämfört med vanliga kontaktannonser är att du kan se hur de du vill kontakta ser ut. Ditt naturliga nästa steg är därför att välja ut ett eller flera foton till din profil och ditt fotoalbum.
  • Börja sök: Tack vare att du och alla andra har lagt in information om sig själva kan du nu använda sökfunktioner som tipsar dig om lämpliga personer att kontakta. Sökningen kan utgå från var du bor, intressen, ålder och annat. På Happy Pancake finns en matchningsfunktion som visar hur bra du och en annan passar ihop.
  • Ta kontakt: En stor fördel med att träffa någon på nätet är att du kan kontakta en presumtiv partner genom webbsidan. Du behöver alltså inte lämna ut personliga mailadresser eller telefonnummer innan du tycker tiden är mogen för det.

Det här var en kortfattad beskrivning om de steg som datingsidor är byggda kring. Men vi har bara skrapat på ytan. Det finns mer att lära när du väl registrerat ett konto. Och som sagt, idag är det inget konstigt att träffa någon på nätet, så vill du testa, gör det. Bli medlem på HappyPancake, som är en 100% gratis dejtingsajt!