Datingtips

6 knep för att tackla dejt-nervositeten!

Man using phone

Vi har alla varit där. Känt magen vridas om och hjärtat banka hårt, munnen blir torr som papper, samtidigt som armhålorna blir mer och mer fuktiga av svett. Att vara nervös är riktigt jobbigt, men det finns knep att ta till.

1. SO FRESH AND SO CLEAN

Att ha kläder som du känner dig bekväm och som ditt snyggaste jag i kanske inte kommer trolla bort nervositeten men det kan i alla fall vara ett steg på vägen. Tänk igenom dina alternativ i förväg så du slipper dras med detta jobbiga beslut till sista sekunden. Var extra noga med hygienen. När vi blir stressade kan vi både få dålig andedräkt på grund av muntorrhet och svettas extra mycket. Ha en minttablett eller tuggummi redo som du kan smyga in om det vankas hångel eller om du känner att det kanske kan behövas.

2. HA EXTRA TID

Ett enkelt men viktigt tips. Ha god tid på dig så du hinner samla dig och kanske köra ett pep-talk och några djupa andetag på toaletten.

3. TRÄNA – INNAN!

Träning frisätter endorfiner som gör oss glada och avslappnade. Om du ska göra något nervöst på kvällen är det därför riktigt smart att träna på dagen. Oavsett om det är att ta en rask promenad, simma några längder eller lyfta vikter på gymmet så kommer det att ge dig en bra uppladdning för dejten.

4. VAR ÄRLIG! (OCH GLÖM INTE ATT ANDAS)

Att vara nervös inför en dejt är hundra procent naturligt. Det finns nog ingen som inte varit det, och med största sannolikhet är den du dejtar också pirrig. Lägg korten på bordet och säg rätt ut att du är nervös – bara av att uttala meningen kommer du antagligen att slappna av och vips så är du mitt uppe i ett intressant samtal och nerverna har lugnat sig. Om en panikattack är på väg – upprepa tyst för dig själv att det bara är en fysisk reaktion i kroppen och ingenting som är farligt. Fokusera på den andra personen och på att andas djupt.

5. TÄNK PÅ KROPPEN

Kroppsspråket säger otroligt mycket om en människa, så tänk på vilka signaler du sänder ut. Är du nervös är det lätt att man kurar ihop sig lite och flackar med blicken. Försök att sträcka på dig, söka ögonkontakt och le stort. Ingen kan gissa hur du känner dig inombords, och kanske lurar du till och med dig själv…!

6. ÖVA, ÖVA, ÖVA!

Vi vet att det är jobbigt men det enda sättet att komma över sin nervositet och blyghet är att öva, öva, öva. Utsätt dig för ”läskiga” vardagssituationer så ofta som möjligt för att utmana dig själv i små steg. Prata med busschauffören, hälsa på grannen, sök någons blick och håll kvar den, bjud ut din trevliga kollega på lunch. Bara för att du är blyg nu betyder det inte att du alltid kommer att vara det. Många artister och skådespelare vittnar till exempel om fruktansvärd scenskräck i början av sina karriärer.

TIPS PÅ DEJTER SOM PASSAR BLYGISAR!

  • Välj ett ställe med mycket folk och en lagom hög ljudnivå där ni kan smälta in. Fördelen att vara på ett ställe där människor rör sig är att det alltid finns något eller någon att prata om.
  • Gör något aktivt istället för att bara ta en fika. På en promenad slipper ni sitta och stirra på varandra utan kan gå bredvid varandra och prata, vilket många upplever som mer avslappnat. Det kan även vara bra med en aktivitet som ni kan fokusera på för att undvika pinsamma tystnader.
  • Underbart kan vara kort. En dejt behöver inte innebära en helkväll – är du nervös kan en snabb lunch eller kaffe vara en bra början.
  • Föreslå en plats att träffas där du känner dig trygg och bekväm. Varför inte välja ditt favoritcafé eller kvarterskrogen? Att försöka imponera på dejten genom att ta med hen till en ny trendig restaurang du aldrig varit på, är inte att rekommendera. Ju mer kontroll du har över situationen, ju mer kan du slappna av.