Datingtips

Vett och etikett för dating på nätet

Om du är ny i nätdejting-världen kan det vara svårt att veta hur man går till väga. Vad är egentligen bästa sättet för att träffa singlar och finns det några etikettsregler man bör följa?

Till att börja med ska vi säga att det inte finns några regler som är skrivna i sten. Du vill ju att den du kontaktar ska vara intresserad av dig och då är det dig själv du ska vara. Men som alla sammanhang har nätdejtingen sin egen natur, sina egna spelregler, som kan vara bra att bekanta sig med.

Låt oss ta upp några tankar som du kan bära med dig.

Tre etikettregler för nätdejting

1. Ärlighet varar längst

Ofta kan du veta på ett tidigt stadium om du är intresserad av någon eller inte. Du vet om det finns en chans att det kommer bli något eller, om vi ska vara ärliga, du bara slösar bort den andras tid.

Även om du inte är intresserad är det lätt att du ändå skickar meddelanden fram och tillbaka. Du vågar inte säga att det inte kommer bli något. Du vill helt enkelt inte göra den andra personen besviken eller rent av ledsen.

Tyvärr gör det här saken bara värre. Det är i regel bättre att du direkt berättar var du står och på ett artigt men rakt sätt säger att du inte är intresserad. Det är mycket bättre en att börja ignorera personen.

2. Hur många olika dejter samtidigt?

Om man tittar på de frågor människor ställer om nätdejting är den här en av de vanligaste: Hur många får jag dejta på samma gång? Vad säger etikettsreglerna för nätdejting?

Det här är en svår fråga och olika människor har vitt skilda svar. Men en sak är säker och det är att nätdejting skiljer sig en aning från annan dejting i det här avseendet. I ”vanliga livet” när du träffar någon, säg, på jobbet eller via gemensamma bekanta har ni ofta en relation när ni träffar varandra och ”förhållandet” startar kanske på ett mer seriöst plan.

När du dejtar på nätet vet du väldigt lite om den andre förrän ni träffas. Kommer det ens att finnas någon kemi mellan er?

Av den anledningen är det mer okej att träffa flera personer samtidigt. Vissa kommer du helt enkelt inte komma överens med och inte träffa igen, andra kanske du blir vän med men inget mer medan du kanske träffar din livskamrat någonstans bland de här mötena.

När du nått ett antal dejter, och kanske till och med blivit uppbjuden på te, kan det vara dags att träffa den här personen exklusivt. Det bästa sättet att veta när det är dags att dejta bara en person är att gå till dig själv. Skulle du inte vilja att den du träffar var med någon annan, då kan det vara dags för dig att säga upp de andra kontakterna.

3. Håll en del för dig själv

Ibland när du träffar någon kan det kännas fel. Du tycker inte om hur den andra personen pratar, tycker inte att bilderna du sett på dejtingsidan representerade verkligheten eller anser att den du träffar har idéer och åsikter som inte överensstämmer med dina.

Det är ingen anledning för dig att sluta vara artig. Ni kanske inte passar ihop, visst, men det gör inte den andra personen sämre. Var ärlig, men för den sakens skull behöver du inte ta upp de sakerna hos den andra personen du inte gillar. Tacka för dig, på ett vuxet sett, och gå vidare med lite finess.

Kiss