Om online dating

Nätdejting ger lyckligare äktenskap

Man in bed

Ytligt, slit och släng-mentalitet och urvalsfunktioner in absurdum. Ja, nätdejting får ibland en hel del skit. Men par som träffats online har faktiskt bättre längre och lyckligare äktenskap. Det har forskare vid universitetet i Chicago kommit fram till.

Drygt 19 000 amerikaner deltog studien, som publicerades i tidskriften Proceeding of the National Academy of Science. Resultatet visade att sex procent av de tillfrågade nätdejtarna var skilda, jämfört med sju procent hos de som träffats offline. Nätdejtarna upplevde också sina äktenskap som lyckligare. Dock kvarstår den förmodligen viktigaste frågan. Forskarna har nämligen inte tittat på varför nätdejtare är lyckligare, så det tänkte jag att vi kunde spekulera lite kring.

En tänkbar faktor som lyfts fram är motivation. Personer som är registrerade på en dejtingsajt skulle alltså ha en större drivkraft att träffa kärleken än de som till exempel går ut på krogen, eller befinner sig i andra sociala sammanhang. Det låter på ett sätt logiskt, då syftet med att som singel gå på nattklubb inte nödvändigtvis är att träffa någon. Man kanske bara vill ha en kul kväll med polarna.

Men på en nätdejtingsida är det fullt fokus på partnerletande. Eller? Nja, i nätdejtingens begynnelse var det nog så. Men idag tror jag att många singlar har en dejtingprofil som en kul grej och det är absolut inget fel med det. Men det är ju i så fall bra att vara tydlig med det.

En annan tänkbar förklaring som forskarna nämner är urvalsfunktionerna. Genom dem kan du precisera din sökning och tidigt ta upp värderingar med din dejt. Hur ser personen på att bilda familj? Vilka politiska åsikter finns? Ja, saker som det kanske inte är helt naturligt att fråga när man står i en bar med en vilt främmande människa.

Efter att ha funderat lite har jag en teori om varför nätdejtare är lyckligare. Jag tror att en relation kan bli väldigt stark när ”allt stämmer”. Alltså när du valt ut en person med åsikter som du gillar, som du dessutom känner den där attraktionen för. Då är nätdejtingen oslagbar.