Om online dating

Dejting i Sverige

Sunset

I dag är nätdejting och dejtingappar ett av de vanligaste sätten i Sverige att träffa kärleken på. Dejting i Sverige har under de senaste åren växt enormt och att vara medlem på en dejtingsajt för att träffa singlar är numera vanligt bland alla åldrar och i både stora och små städer. Dejtingsidor används inte bara för att träffa en romans eller livskamrat utan används även för att träffa nya vänner.

Sverige är världens mest singeltäta land. Siffrorna är lite olika beroende på källa, men kring 40 procent av alla vuxna lever i singelhushåll, och i städerna är den siffran i den högre regionen. Att vara singel i Sverige är därför inget konstigt – tvärtom. I vissa sammanhang är det kanske till och med udda att faktiskt leva med en partner.

Singellivet i Sverige förknippas ofta med något positivt. Ensam är stark! Du fokuserar på karriären och lever en kravlös fritid. Vill du gå ut på krogen och stanna ute till fem på morgonen gör du det, och vill du dra täcket över huvudet och stänga av mobilen dagen efter är det ingen som ifrågasätter dig. Du är singel – precis som nästan hälften av befolkningen – och du gör vad du vill. Du älskar det!

Det finns en styrka som ofta förknippas med singellivet. Men är det en riktig bild av verkligheten?

Är singellivet självvalt?

Det är inte lika vanligt att vi hör någon säga att han eller hon känner sig ensam. Man vill kanske inte visa att man hellre skulle dela livet med någon än att ha alla de friheter som förknippas med att leva som singel.

Men faktum är att människan är ett flockdjur och känner vi oss uteslutna ur flocken, kanske saknar närmre kontakt med vänner, arbetskamrater eller en partner, är chansen stor att vi känner oss ensamma. Och med 40 % singlar i landet blir det många människor som kan ha de känslorna. Problemet kan dock vara att den starka individen – som premieras i många sammanhang – stöter bort de känslorna.

Lever du som singel och har tröttnat på det kan ett första steg vara att erkänna för dig själv att du vill hitta någon att vara med, någon att dela livet med. Bara den insikten kan göra det lättare att hitta någon.

Träffa andra singlar

Enligt en Sifo-undersökning från 2010 svarade 23 % att de hade träffat sin partner på en nätdejtingsajt. Det var till och med fler än ”via vänner” (21 %), ”på jobbet (14 %) och på krogen (13 %). Det här är siffror som nog chockar många.

Det är alltså inte något konstigt att träffa singlar på nätet. Singlar i Sverige använder dejtingsidor för att initialt ta kontakt med andra singlar och inleda en relation eller enbart vänskap. Är det någon skillnad på att dejta män jämfört med att dejta kvinnor. Ja, det finns skillnad där män i högre utsträckning är de som initierar kontakt men därefter är det relativt jämlikt under själva dejten där män och kvinnor tex ofta delar på notan vid en första dejt. Dating i Stockholm, dating i Göteborg och dating i Malmö växer kraftigt och har blivit något av en aktivitet som utförs flera gånger i veckan likt träning.

Så, har du tröttnat på singellivet och faktiskt erkänner för dig själv att du vill hitta någon är oddsen att göra det på en dejtingsida inte så tokiga. Statistiken talar faktiskt till nätdejtingens fördel.

En stor del i den består i att de singlar i Sverige som du kontaktar på nätet faktiskt har samma inställning som du. De är trötta på att höja statistiken i världens mest singeltäta land. De vill vara med någon istället. Dessutom visar en ny studie som gjorts vid University of Chicago att de par som träffas via en dejtingsida skiljer sig mer sällan och upplever sina äktenskap som lyckligare än de par som träffats ”offline”.