Datingtips

10 Tips för första dejten

Couple lying in bed

Första dejten kan vara ångestfylld och nervös. Det kan kännas som det är mycket på spel och därför en hel del spänning i luften. Men, här finns också chansen att träffa ditt livs kärlek så det är värt att anstränga sig och göra den så bra som möjligt. Här är tio tips för en bra första dejt.

 1. Få det överstökat!
  Det är lätt hänt att man fastnar bakom mobilskärmens trygga värld och i evighetslånga mejlkonversationer med den man är intresserad av. Men det är ju faktiskt först vid ett verkligt möte som ni kan veta om det finns någon gnista där eller inte. Dra därför inte ut på första träffen för länge. Risken finns att du bygger upp orealistiska förväntningar och en extrem nervositet innan ni väl ses. Hur oromantiskt det än må låta så är det bättre att få första gången överstökad.

 2. Välj rätt aktivitet

  Hör med din dejt om hen vill göra något aktivt som att bowla eller spela minigolf, eller hellre föredrar en lugn promenad eller fika. Vissa personer tycker det är avslappat och kul att ”hitta på något” medan andra känner sig stressade av sådana situationer. En grundregel är att ses på en neutral och offentlig plats första gången. Ljudnivån ska helst inte vara för hög, så att ni kan prata, men heller inte knäpptyst så att det känns stelt. Ett tips är att kolla in mysfaktorn på stället innan du föreslår platsen.

 3. Underbart är kort

  Håll dejten relativt kort genom att på förhand berätta att du har en tid att passa. Det kan vara skönt för er båda att den har ett naturligt avslut, oavsett om den är lyckad eller inte. Ofta känner man rätt snabbt om man vill att det ska bli en dejt nr 2 eller ej.

 4. Fokusera rätt

  När ni väl ses; lyssna uppmärksamt på din dejt och ha ögonkontakt. Det är lätt att man blir självcentrerad vid nervositet och missar vad den andre pratar om, eftersom man är så upptagen med vad man själv ska säga och göra. Försök istället att flytta fokuset och verkligen visa dig intresserad av personen framför dig.

 5. Ta fram dina bästa sidor Det är helt okej att ha dåliga dagar och att inte ständigt vara på topp, men just under den allra första dejten är det bra att försöka vara så glad och positiv som möjligt och verkligen plocka fram dina bästa sidor. För att prata klarspråk så gillar ingen en tjurskalle.

 6. Öva hemma

  Är du nervös över att få tunghäfta eller säga fel saker? Öva med en kompis som du känner väl, eller med dig själv framför spegeln. Träna på att prata om olika samtalsämnen och att få samtalet att flyta på.

 7. Utsidan ger insidan en chans…

  Försök att klä dig i kläder som du känner dig bekväm och snygg i. Att sitta och hålla in magen i ett par för tighta jeans, ha klackar som är svåra att gå i, eller oroa sig över svettfläckar i en ljus skjorta är en onödiga stressfaktorer. Klä dig i något som du tycker speglar din personlighet och lyfter fram det bästa med dig. Tänk också lite extra på hållningen. Le och sträck på dig.

 8. Var en gentleman eller gentlekvinna

  De gamla klassiska dejtingreglerna kring att hålla upp dörren, ge en ärlig komplimang och erbjuda sig att beställa är trevligt och uppskattas av de flesta – oavsett om du är kvinna eller man.

 9. Följ magkänslan

  Vi blir ständigt bombarderade med tips (som dessa!) om hur man ska och inte ska göra när det kommer till relationer. Jag vet att det kan låta motsägelsefullt efter den här långa listan, men det viktigaste är faktiskt att lyssna på din magkänsla. Vill ni gå hem och ligga med varandra efter en toppendejt, så gör det. I kärlek och krig finns inga regler.

 10. Ha kul!

  Sist men inte minst; försök att ha slappna av och se dejten som en kul grej. För vad är det värsta som kan hända egentligen? Oavsett om det inte är ”The love of your life” så kan ni ändå få en trevlig kväll ihop. Det finns faktiskt inget att förlora, bara att vinna!